Városi Könyvár Lenti | Lentikonyvtar.hu

A pásztorból lett király, Dávid és fia Salamon - dr. Gürtler Katalin régész és Frend László lelkész előadása

„A pásztorból lett király, Dávid és fia Salamon, az országépítő címmel a bibliai régészet egyik legtöbb lelettel rendelkező területéről hallhattunk dr. Gürtler Katalin és Frend László előadásában 2019. április 4-én.

Az estet Baksa Melinda könyvtáros nyitotta meg, köszöntötte a vendégeinket, majd a lelkész úr vette át a szót, aki Dávid és Salamon élettörténetét követte nyomon a Zsoltárok-, a Példabeszédek- és a Prédikátorok könyve alapján. Mindketten jó és bölcs uralkodók, hozzájuk kapcsolható Izrael aranykora.
Régészeti szempontból jelentősek az Amarnai táblák, (agyagtáblák, melyek közül sok le van már fordítva) amelyek korabeli levelezéseket tartalmaznak, segítve a Biblia elfogadását. A Tel Dan-sztélétöredéken pedig szerepel Dávid házának a megnevezése is. A leletek mellett dr. Gürtler Katalin sok-sok érdekességet tárt a résztvevők elé erről a korszakról: a modern technológia segítségével DNS-mintákat nyertek a korabeli szőlőből és bort készítettek belőle; szamárürülék lelete bizonyítja Salamon bányáinak létezését; Dávid király szerepel a francia kártyán; Salamon korában létezett vízvezetékrendszer. Szóba került még Sheba királynő látogatása, aki szellemi párbajt vívott a bölcs Salamon királlyal, valamint Asmedai és Samir (bogár, amelyik képes kettéhasítani a követ) legendája.

A következő előadásra április 25-én kerül sor „Az egyiptomi kivonulás a régészet tükrében - Mózes és a 10 csapás emlékezete címmel. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!


Az oldal nyomtatsa